Followers

jom masak...

sumer resepi yang ade kt page ni iza da pnh wat...sumber inspirasi nye kt internet la...waaa..semua di hujung jari je kan huhu.....jum semua pakat try!!! (^_^)
_________________________________________________________________________________
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
sumber gambar dari google..=)

APAM POLKADOT


3 biji telur-dari peti sejuk(gred A)
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus
150 ml susu segar@susu cair
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovalette

pewarna..


(sumer2 bahan2 atas ni untuk wat bahan apam)
n untuk inti @ filling dia...korang ley la cuba filling cam kt bawah ni (^_^)
filling-blueberry@strawberry@coklat ------>ikut citarasa

Cara-cara

1. mule2 masukkan semua bahan apam kedalam mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima sehingga kembang
2. bahagikan adunan kepada beberapa bahagian,kemudian titiskan pewarna mengikut pilihan
3. masukkan setiap adunan berwarna kedalam piping bag
4. picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas-setengah sahaja
5. letakkan filling secukupnya
6. picit lagi adunan sama @ warna berbeza sehingga hampir penuh.
7. last sekali dot-dot kan dengan warna pilihan,kemudian kukus selama 10-15minit @ sehingga masak.



p/s : kalo korang nk taw skg ni ramai yg da mentransformasikan apam pokaldot ni wat jadi bug ( ladybird) cumel sgt...ni semua kreativiti msg2 keyh!!!  selamat mencuba


 ~iza~


----------------------------------------------------------------------------------------------


SAMBAL TUMIS KACANG TANAH
gambar ni sumber dari tenet..za tak amik gambar time wat


6-8 ulas bawang putih
8-10 ulas bawang merah
10 biji lada kering 
(ketiga2 bahan ni di blend)
1kg kacang tanah
minyak masak
gula n garam secukup rase ye..hik3...



  1. goreng kacang tanah tanpa minyak hingga masak. pastikan kacang tanah di kacau (digaul) setiap mase..sebb takot hangit..nnt pahit...
  2. pastu, asingkan kacang yg da di goreng tadi....
  3. kemudian, tumis bahan2 yang di blend tadi..buh garam n gula...kalo nk manis buh lebih gula la..tumis smpai dia naik minyak n hampir kering..
  4. bila da hampir kering, masukkan kacang yang digoreng tadi..gaul hingga rata dan tutup api...
  5. gaul kacang tadi setiap masa supaya tidak melekat antara satu sama lain....
  6. selamat mencuba.....
p/s : kalo nk buh ikan bilis pon sedap...pastikan ikan bilis tu di goreng dulu keyh!!...goreng guna minyak la...pahtu gaul skali time masuk kacang tu.....sape suka buh bijan pon boley...masak ni senang ikut kreativiti sendiri asalkan kita rajin...k la salam syg..t ade resepi lain za share lagi k...(^_^)


~iza~
-----------------------------------------------------------------------------

KUEY TEAW TOMYAM


ayam (dihiris kecik2)
daging ( dihiris kecik2 gak)
sotong 4 ekor 
udang 3 ekor
1 inch lengkuas
3 ulas bawang putih 
3 batang serai
perencah tomyam ( buh 2 sudu)
air ( 3 gelas )
(bahan A)

bunga kubis
carrot 
tomato ( dibelah 4)
(bahan B)

  1. masukkan bahan A satu persatu iaitu, mulakan dengan memasukkan air kedalam periuk then masukkan ayam daging n sotong..
  2. masukkan perencah tomyam, bawang putih, lengkuas serai, daun limau purut..
  3. perahkan limau nipis ke dalam tomyam
  4. masukkan garam n gula secukup rasa..
  5. biakan ia mendidih selama 3 minit...
  6. kemudian, masukkan bahan B..biarkan selama beberapa minit sehingga sayur hampir masak..
  7. tutup api..dan sedia dihidang...selamat mencuba
~iza~


----------------------------------------------------------------------------------------------

No comments:

Post a Comment

SukA KoMeN....(^_^) tAK sUkA kALO rAsa Nk KoMen Pon Ta KIsAH...tAk Nak KOmEN LaGI tAK kISaH...mAnE2 pOn BolEy...PagE SaYa Ni AdjustabLe...hik3..lev YoU MuCh..MucH...mOrE cHipSmOrE (^_^)!!!